Vyhľadávanie


Kontakt

Včelárstvo Petrovič, SHR
Mlynská 103
974 09
Banská Bystrica

0905 613 022
0903 210 075

E-mail: petrovic.vcelyamed@gmail.com

Info

 

Med - Vlastnosti

Med je produkt včiel vytvorený spracovaním rastlinných nektárov a štiav. Tento nektár a šťavy včely obohatia o vlastné látky a enzýmy, uložia do plástov a odparia prebytočnú vodu.

Med je zložený hlavne z dvoch jednoduchých cukrov, glukózy /35% /a fruktózy/40%/, vody

18-20%, peľových zŕn, minerálnych látok, stopových prvkov, vitamínov B1,B2,B6,B12,C.

Pokiaľ prevažuje v mede glukóza, tento skôr kryštalizuje/zaužívaný je aj nesprávny výraz -

cukornatie/, ale zachová si všetky vlastnosti výživové aj liečivé. Pomalým zahrievaním pri 40°;C je možné med opäť stekutiť bez zmeny jeho vlastností.

 

Med - Druhové členenie

Med sa delí na dva základné druhy: - nektárový a medovicový. Každý z týchto druhov je odlišný v spôsobe znášky a spracovania včelami. Nektárové medy zbierajú včely z kvetov rastlín ktoré kvitnú od včasnej jari do jesene a podľa toho z ktorých kvetov včely nektár prinesú, nazýva sa aj med z neho vytvorený /Napr.repkový, agátový, z ovocných stromov, malinový, lipový, slnečnicový a pod./.

Trochu iné, avšak rovnako hodnotné sú medovicové medy, na ktoré včely zbierajú rastlinnú šťavu z mladých výhonkov ihličnatých aj listnatých stromov. Táto šťava je vlastne druhotná surovina produkovaná voškami, ktoré z nej využili len bielkoviny a pre nich nepotrebné cukry a ostatné látky vylúčili. Okrem cukrov obsahuje viac minerálnych látok a stopových prvkov, ale menej peľu. Následne spracovaný med včelami je tmavšej farby ako nektárové medy.

Pri slabších znáškach včely miešajú navzájom tieto medy - zmiešané medy.

 

Med - Liečivé účinky

Význam medu pre ľudské zdravie bol známy už v staroveku. Za všetko hovorí nápis na jednom z gréckych chrámov : " Nerozčuľuj sa, Jedz mlieko s medom, Pestuj divadlo, gymnastiku a dožiješ sa vysokého veku".

Z nášho veku sú známe tieto vlastnosti:

- pôsobí protizápalovo, potláča rast baktérií, zlepšuje a urýchľuje hojenie rán

- podporuje zažívacie pochody, zlepšuje trávenie, posilňuje srdce

- jednoduché cukry obsiahnuté v mede sa rýchlo vstrebávajú do krvi, takže sú zdrojom okamžitej energie

- posilňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje a prehlbuje spánok

- čistí a zjemňuje pokožku, je doporučeným kozmetickým prostriedkom

- je možné ho využiť pri liečení chorôb vnútorných orgánov, napr. pečene, žalúdočných vredov, taktiež chorôb horných dýchacích ciest, po konzultácii s lekárom. Aj tu platí ako u iných liekov a jedál, " všetko s mierou".

 

Bežná konzumácia u dospelého človeka môže byť od 2 až 4 čajové lyžičky denne, detská od 1 až po 3 v závislosti od veku dieťaťa. Pri jeho dennej konzumácii je naďalej zbytočné požívať potraviny sladené repným cukrom vo forme cukroviniek a nápojov. Za všetko hovoria fakty, pred vynájdením spôsobu priemyselnej výroby cukru /sacharózy/ ľudstvo takmer nepoznalo chorobu cukrovku, od 19 storočia - áno.

 

Med - Záver

Je toho mnoho, čo sa dá o mede povedať a napísať, viac informácií je možné zistiť v literatúre, na rôznych stránkach internetu, to však nie je cieľom tejto stránky. Mojím zámerom je osloviť ľudí - laikov, ktorí doteraz nevedeli, prečo by mali med zaradiť do jedálneho lístka. Je ešte jedna vec na ktorú treba upozorniť a týka sa to medu aj iných potravín.

Nekupujte neidentifikovateľné medy a potraviny, lebo neviete čo budete jesť. V obchodoch, na trhoch je množstvo týchto výrobkov bez označenia pôvodu, výrobcu, krajiny odkiaľ to pochádza. Každý výrobca by mal svoj výrobok označiť. Moja snaha ako producenta medu spočíva v tom, ponúknuť ľuďom med z prírody a krajiny, ktorú dobre poznajú.

 

 

Propolis - Vlastnosti

Propolis je známy od pradávna ako jedinečný produkt včiel. Včely vytvárajú propolis spracovaním rastlinných živíc, vosku, vlastných látok a používajú ho ako tmel na utesnenie svojho úľa, taktiež na jeho dezinfekciu a likvidáciu cudzích predmetov a votrelcov. Vytvoria ho ročne len niekoľko desiatok gramov.

 

Propolis  -  Liečivé účinky

Jeho účinky sú hlavne antibakteriálne a využíva sa pri liečení chorôb spôsobených baktériami:

-        zastavuje rast baktérií a niektoré kmene priamo usmrcuje

-        tlmí citlivosť a bolestivosť

-        zastavuje a ničí rast plesní

-        podporuje hojenie rán

 

V súčasnej dobe sa využíva pri chrípkových ochoreniach vo forme kvapiek a sprejov, pri zápaloch v ústnej dutine, vo forme mastí pri ochoreniach kože, drobných poraneniach, vo forme mydla na ošetrovanie dolných končatín a pod.